dijous, 28 de març del 2013

Omnes Honorate


Enniskillen, Irlanda del Nord. Al Portora Royal School, una escola on vàren estudiar entre d'altres, literats com Oscar Wilde i el Nobel Samuel Beckett, es pot llegir a l'escut que hi ha present al portal d'entrada "Omnes Honorate", és a dir, Honora-ho Tot.


Portoral Royal School, Irlanda del Nord

Emily Valentine, filla d'un dels mestres de la Portora Royal School, era una nena irlandesa –10 anys– que acostumava a presenciar els partits d'aquell nou esport anomenat Rugby Football desde el lineout. Ella va esdevenir l'any 1887, amb tota segurat, la primera dona al món en jugar a rugby.

                                                                       Emily Valentine ja en edat adulta

Quan dic amb tota seguretat es perqué es van fer públiques fa no gaire les memóries de l'Emily on narra el que textualment passo a traduïr-vos:

Estimava el Rugby Football. Volia fer quelcom més que xutar sola la pilota, que xutar entre els pals a pilota parada o amb un drop. La meva gran ambició era poder  jugar un partit de veritat i anotar un try. Veia els partits desde la linia de touch d'aquell fred i humit camp de Enniskillen, estudiava el joc, m'enprenyava quan la meva banda perdía una pilota o quan no podiem fer un goal [...]. Ja coneixía les regles. Per fi va arribar la meva oportunitat. Em van pasar la pilota –encara puc sentir el tacte i la olor del humit cuir i veure les llaçades que la tancaven–, la vaig agafar bén fort i vaig córrer tot esquivant els nois, però tenia tantes ganes d'anotar aquell try que no la vaig voler passar –potser ho hauría d'haver fet– . Vaig seguir corrent encara més quan va aparèixer un noi corrent cap a mi, el vaig esquivar –ho havia fet!– i ja quasi sense alé, amb el meu cor bategant fort i els genolls tremolossos, vaig continuar. Sí, ho havia fet. Un últim esforç  i vaig poder tocar terra, just a la línia de marca. Vaig romandre estirada a la gespa una estona més cap per baix".


Tots sabem de les dificultats que han trobat les dones per obrir-se pas en esports tradicionalment masculins com el rugby o el football, no en và, quasi cent anys més tard, al 1990, Irlanda va formar el primer club de rugby femení.


La vida és per els pioners, per tots aquells i aquelles que en algún moment de les seves vides decideixen trencar les normes per demostrar que ho podem fer. Emily ho va fer. Potser l'escut de la Portora Royal School hauria de canviar el seu lema per: "Omnes Honorate. And Women, indeed".




1 comentari: